October 12, 2021

NOVI CITROËN C4 I Ë-C4 100% ËLECTRIC: USPJEŠAN POČETAK PRODAJE U EVROPI!

  • Novi C4 i ë-C4 lansirani su u Evropi početkom 2021. i do polovine godine su zabilježili dobru prodaju sa 30.855 novoregistrovanih vozila.
  • Ë-C4 među kompaktnim električnim berlinama u Evropi se posebno ističe, jer nakon 6 mjeseci prodaje zauzima 3. mjesto u svom segmentu.
  • U Francuskoj C4 zauzima prvo mjesto u prodaji berlina C segmenta fizičkim licima.
  • U Evropi C4 zauzima odlično drugo mjesto u Španiji i treće u Portugaliji među berlinama C segmenta.

C4 i ë-C4, koji su počeli distribuciju na evropskim tržištima početkom 2021. godine, uspjeli su da se istaknu među berlinama C segmenta. Ključne igrače ovog segmenta C4 i ë-C4 odabralo je za 6 mjeseci u Evropi više od 30 000 klijenata*.
* STATNET Europe 29 zemalja

«Sa novim C4 Citroën se snažno vraća u segment kompaktnih berlina, zahvaljujući odvažnom stilu i udobnosti za koju su svi čuli.  A on je i jedino vozilo u svom segmentu koje nudi  100% električni model koji se postepeno pozicionira u prodaji električnih vozila u Evropi.»  Arno Ribo

Novi Citroën C4 i ë-C4 su se brzo nametnuli na tržištu francuskih automobila i u cijelom segmentu C berlina C4 zauzima treće mjesto sa dijelom tržišta od 13,3%. U Španiji, gdje se proizvodi, C4 zauzima drugo mjesto u segmentu kompaktnih berlina sa dijelom tržišta od 9,5%. U Portugaliji novi kompaktni Citroën se nalazi na 3. mjestu, sa dijelom tržišta od skoro 12%. U ostatku Evrope, C4 se, posebno, ističe u Italiji i Belgiji gdje se nalazi na 6. mjestu u svojoj kategoriji.

Ë-C4, 100% električna verzija C4, takođe ima dobar uspjeh i zauzima, u Evropi, već 15% od ukupno novoregistrovanih C4. U Holandiji je registrovano 38% ë-C4 od ukupnog broja novoregistrovanih C4, u Njemačkoj 27%, a u Velikoj Britaniji 20,5%. U Francuskoj, udio ë-C4, iznosi 10,2%, ali se taj broj povećava iz mjeseca u mjesec. Šest mjeseci od početka prodaje, ë-C4 se, u Evropi, nalazi na 3. mjestu među električnim kompaktnim berlinama, sa dijelom tržišta od 8%.

Svojim odvažnim stilom, C4 i ë-C4 nude novi koncept segmentu kompaktnih berlina. Svojim podignutim i afirmisanim stavom, silueta kombinuje eleganciju i dinamičnost berline, dodajući neke SUV kodove za više snage i karaktera. Prijatna kabina puna tehnologija izražava istovremeno osjecaj udobnost i savremenost.

C4 i ë-C4 nude, takođe, mogućnost da birate između 3 različita motora: električni motor od 100 kW (136 ks) sa autonomijom od 350 km, koja mu pruža veliku slobodu pokreta, benzinski Euro 6d motor sa unutrašnjim sagorijevanjem od 100 do 155ks ili dizel motor od 110 do 130 ks.

Sa modelima C4 i ë-C4, Citroën je održao svoje obećanje da će proizvoditi model sa posebno udobnim i prijatnim osećajem u kabini! Udobnost u vožnji je dobijena oslanjanjem na Hidrauličnim Progresivnim Jastucima® i sjedištima Advanced Comfort. Prijatan boravak u vozilu dobijen je zahvaljujući prostranoj kabini, dobro raspoređenim pregradama i mnogobrojnim tehnologijama među kojima je i head-up displej.

210914_Infographie C4.ai