September 10, 2019

CITROËN SE VEĆ FOKUSIRAO NA TURSKU

17. reli Nemačka (22. – 25. avgust)

Za volanom C3 WRC-a koji im nije omogućio da razviju svoj puni potencijal, i sa dve gume koje su se probušile, Sébastien Ogier – Julien Ingrassia i Esapekka Lappi – Janne Ferm su završili tek na sedmom i osmom mestu na ovom reliju u Nemačkoj. Iako je ovo bilo teško takmičenje, Citroën Total World Rally Team odlazi sa ciljem da postigne bolje rezultate na sledećem takmičenju u Turskoj (12.-15. septembra).

• Prilika za osvajanje podijuma je, posebno, uništena jučerašnjim pneumaticima koji su se probušili timu Ogier – Ingrassia na Panzerplatteu. Tim Citroën Total World Rally se, danas, skoncentrisao na poboljšanje upravljanja C3 WRC-om. Rad koji je istakao šta treba da se promijeni, kao i potrebu da se ide dalje. Ovu posljednju etapu su Sebastien Ogier i Julien Ingrassia završili na 7., a slijedili su ih Esapekka Lappi i Janne Ferm na 8. poziciji, iako su se, u nekom trenutku, borili za 6. mjesto. Ovaj rezultat označava da francuski timovi, koji su osvojili 1 dodatni bod zahvaljujući 5. mestu na Power Stage-u, sada zauzimaju treće mjesto na privremenoj klasifikaciji na svjetskom takmičenju.

C3-WRC-Allemagne-1_1400x800

• Iako su brzo primijetili da podupravljanje nije dobro podešeno, što ih je natjeralo da jako napadnu kako bi to kompenzovali, Sébastien Ogier i Julien Ingrassia su se našli, nakon prve etape, na trećem mjestu. Napravili su nekoliko malih grešaka, koje su nastale zbog njihovog neprestanog angažovanja da ostanu u kontaktu sa vodećim timom. Drugi dan, koji se sastojao od etape na bojnom polju Baumholder, na kom su, u prošlosti, bili sjajni, pružio im je nadu da će uspjeti da poprave svoj položaj, ali, umjesto toga, oni su bili žrtve nepredvidivosti ove specijale. Zbog dvije gume koje su se probušile, izgubili su više od 1’30’’ i njihova loša sreća ih je izbacila iz borbe za vodeće pozicije.

C3-WRC-Allemagne-2_1400x800 (002)

• Iako su imali manje iskustva na ovom veoma zahtjevnom terenu, Esapekka Lappi i Janne Ferm su, na polovini prve etape, bili samo na 7’’3 od četvrtoplasiranog tima. Ali, zbog nosača koji im nije potpuno odgovarao, napravili su i zaokret od 180° (ES 5). Iz tog razloga su, u petak uveče, zauzeli sedmo mjesto. U subotu, iako su imali dva druga vremena (ES 9 i 11), koja su posledica poboljšanja izvršenih na C3 WRC-u, ponovo su napravili malu grešku, koja ih, ipak, nije demotivisala, i oni su dali svoj doprinos naporima koje je preduzeo njihov tim.