June 7, 2018

BENZINSKI MOTOR TURBO PURETECH GRUPE PSA JE IZABRAN ZA MOTOR 2018. GODINE

U Štutgartu, na dvadesetom izdanju takmičenja „International Engine of the Year Awards“, žiri je, četvrtu godinu uzastopno, izabrao za motor godine trocilindrični benzinski motor Turbo Pure Tech 110 S&S i 130 S&S u kategoriji motora sa zapreminom od 1L do 1.4L.

Grupa PSA je dostavila 210 patenata za porodicu 3-cilindričnih benzinskih motora. Najnovija generacija PureTech motora ima bolje performanse, štedljivija je i efikasnija.

Ovi motori omogućavaju:
• u prosjeku, 4% nižu potrošnju u odnosu na prethodnu generaciju;
• poboljšano reagovanje zahvaljujući optimizaciji turbokompresora (20% brži porast obrtnog momenta od 1500 obrtaja/minuti);
• 75% smanjenu emisiju čestica zahvaljujući GPF-u koji odgovara zakonu RDE 1,5, koji će, prema evropskom zakonodavstvu, da stupi na snagu 2020. godine, dakle, tri godine ranije;
• kompaktniju strukturu motora koja odgovara novoj CMP platformi za gradska vozila, limuzine sa srednjim nivoom opreme i kompaktnim SUV-ovima.
Ovi motori zadovoljavaju evropski standard Euro 6.d-temp i kineski standard China 6b.

Trocilindrični PureTech motor se sada proizvodi u francuskim fabrikama (Fransez de Mekanik u Duvrenu u regiji Pa de Kale i Tremeri u regiji Mozel) i kineskoj fabrici (Xiang Yang). Zbog udvostručavanja proizvodnih kapaciteta u francuskim fabrikama u 2018. godini, PureTech motor će početi da se od 2019. proizvodi u fabrici Triši u Poljskoj i od 2020. u fabrici Šentgodar u Mađarskoj.

Ovim povodom, Alen Rapozo (Alain Raposo), direktor sektora za pogonske lance i šasije grupe PSA, je izjavio:

 

 «Ponosni smo što smo, četvrtu godinu za redom, osvojili ovu prestižnu nagradu. Ona je dokaz kompetentnosti naše ekipe za razvoj. Većina naših vozila je, danas, opremljena ovim motorima i oni bilježe veliki uspjeh kod naših klijenata. Konkurentnost i efikasnost naše game benzinskih motora, a posebno naš trocilindrični PureTech motor, su, na ovaj način, svjetski priznati.»