November 8, 2018

ISTORIJSKA POBJEDA!

Sa bogatom karijerom u svijetu relija, Sebastijan Leb i Danijel Elena su, po 79. put i nakon jedne uzbudljive trke, ponovo omogućili Citroën Total Abu Dhabi WRT-u da pobjedi, potvrđujući, na taj način, vrijednost tima koji se nikada nije demoralisao.

Jedini put, do sada, kada je Sebastijan Leb izvršio skok u nazad na podijumu, bio je nakon trke u Korzici 2004. godine kada je proslavljao svoju prvu titulu. Ponavljajući ovaj salto juče, nekadašnji gimnastičar je potvrdio istorijski značaj ove pobjede ostvarene šest godina posle njegove cijele sezone u disciplini. Iako je, u Španiji, ostvario osam pobjeda (2005. – 2012.), prije ovogodišnje trke, od 2012. godine se nije takmičio na ovim putevima. Ali, tri najbolja vremena u Meksiku, a zatim tri na Korzici, moglo se predvideti da će dobro da odigra.

Uz sjajnu pomoć svog vjernog suvozača, Danijela Elene, devetostruki svjetski prvak je uradio više: još jednom dokazujući svoju nevjerovatnu sposobnost da se prilagodi, sa svojim timom, podešavao je svoj C3 WRC, završavajući, na šljunku, na četvrtom mjestu, samo 0’’5 od trećeg i 3’’4 od drugo pozicioniranog vozača. Postavio je treće najbolje (+2’’0), a zatim drugo najbolje vrijeme (+2’’9) u odlučujućoj specijali La Fatarella – Vilalba (38,85 km).

Za to vreme, Kreg Brin, koji je kratko zadržao solidno peto mjesto, na samo sedam desetina od svog timskog šampiona, završio je na osmom mjestu nakon polukružnog okretanja. Ali, za Leba, najteža je bila subota, kada je trebalo da ponovo pronađe repere, ovog puta na asfaltu, koji je bio mokar, pa je vozio u uslovima sa kojima se nije susreo pet godina. I tada je sve impresionirao : nakon prvog kruga upoznavanja, scratch u ES 12 (21,26 km), tokom jake borbe za titulu, omogućio mu je da se popne na treće mjesto, na samo 3’’3 od drugog i 8’’0 od prvog vozača. Nažalost, Kreg Brin je pao na deveto mjesto, nakon dva ponovljena okretanja.

Zbog toga je poslednja etapa postala odlučujuća za osvajanje podijuma, a Citroën Total Abu Dhabi WRT je, od ranog jutra, odlučno odreagovao! Tim je tačno pretpostavio da će se katalonski putevi osušiti, i Sebastijan Leb je bio jedini koji je odabrao četiri tvrde gume za prvi krug. Nakon dva scratcha, bio na 7’’1 ispred drugog vozača! Uprkos kratkotrajnog straha (gašenje motora u ES 17), Alazašanin se dobro držao i osvojio ovu 79. WRC trku, pet godina posle svoje poslednje titule (Argentina 2013.). Ovaj nevjerovatni nastup je omogućio Crvenima da osvoje prvu pobjedu u sezoni, a 99. u njihovoj dugogodišnjoj istoriji na svetskom prvenstvu. Što se tiče Kreg Brina, on je završio na devetom, a Khalid Al Qassimi na dvadeset i prvom mestu.