June 25, 2014

MILER, LOPEZ I LEB – ZVEZDE NA SPA

- Poslednjom evropskom etapom Svetskog šampionata turing automobila (WTCC), koja se održava na Spa-Frankošampu (Spa-Francorchamps), dominirao je tim Citroën Racing-a.
- Sa jednom pol pozicijom, jednom pobedom i jednim drugim mestom, Ivan Miler (Yvan Muller) je vozač sa najboljim rezultatom.
- Argentinac Hoze-Maria Lopez (José-María López), koji je bio drugoplasirani u trci 1, imao je izvanredan finiš pobedivši u trci 2.
- Osvojivši treće mesto, Sebastijen Leb (Sébastien Loeb) je takođe imao dobar vikend.

Tokom prvog vikenda ovog leta, sunce je jarko sijalo iznad staze Spa-Frankošamp. Ohrabreni plavim nebom, mnogobrojni gledaoci su se sjatili u boksove i na tribine mitskog belgijskog mesta.

Kvalifikovani u tri top pozicije, Ivan Miler, Sebastijen Leb i Hoze-Maria Lopez su imali sve karte u rukama za ostvarenje odličnog rezultata u prvoj trci. Kada su se ugasila crvena sveta, tri vozila C-Elysée WTCC su dostigla ukosnicu « La Surs » (la Source)  u istom redosledu u kom su počela.

Od drugog kruga, Hoze-Maria Lopez je prvo napao Sebastijen Leba. Devetostruki svetski šampion relija se hrabro branio, ali ovo je omogućilo Ivanu Mileru da dobije malu prednost. Daleko od toga da se obeshrabrio, « Pećito » je u više navrata pokušao da prođe Sebastijena, ali uzalud!
Na pola trke, jaz između Ivana Milera i njegova dva timska igrača se proširio. Lopez, koji se još uvek nije pomirio sa činjenicom da bude treći, čuvao je gume za poslednji napad do koga je došlo u poslednjem krugu! Brži u krivini « Redijon » (Raidillon), Argentinac je iznenadio Leba u okuci « Le Komb » (les Combes).

Na taj način su Citroën-i C-Elysée WTCC osvojili 1., 2. i 3. mesto po drugi put u sezoni! U četvrtom Citroën-ovom vozilu, Ma Qing Hua je prešao liniju cilja na jedanaestom mestu, jer je morao da se nosi sa vetrobranom koji se olabavio u drugom delu trke.

Iako je prva trka bila živa, druga je obećavala još veći spektakl sa obrnutim poretkom sa prve trke za prvih deset. Hoze-Maria Lopez, koji je bio postavljen ispred Leba i Milera, je počeo sa osme pozicije. Ma Qing Hua je ponovo krenuo iz sedmog reda.

 

Uprkos turbulencijama u prvim krivinama, nije bilo žrtava. Na kraju prvog kruga, vodio je Tom Koronel iza koga su bili Monteiro, Šilton, Benani, Tarkini, Lopez, Miler, Valente i Leb. Zahvaljujući poboljšanoj aerodinamici svog vozila, Hoze-Maria Lopez započinje svoju akciju. Četvrti tokom drugog prolaska ispred pit-stopova, on prestiže Šiltona, pa Monteiru i zauzima drugo mesto tokom petog kruga. Dve krivine kasnije, on prestiže Koronela neposredno pred “Redijonom »!

Alzašanin Ivan Miler takođe pokazuje svoj talenat popevši se na drugu poziciju na tri kruga do cilja. Sebastijen Leb, koji je izgubio vreme tragajući kako da pređe Valentea, završio je na petom mestu. Ma Qing Hua, zbog problema na motoru, napušta trku posle četvrtog kruga.

Sa 1., 2. i 3. mestom u kvalifikacijama  i u trci 1, zatim prvim i drugim mestom u trci 2, Citroën Racing je ostvario odličan rezultat na Svetskom šampionatu proizvođača. Njihovo vođstvo nad drugoplasiranim timom iznosi 200 poena.

FIA WORLD TOURING CAR CHAMPIONSHIP 2014 - SPA FRANCORCHAMPS