February 7, 2023

RAZVOJ CITROËNOVE GAME: C4 i Ë-C4 – NOVI SISTEM INFO-ZABAVE I DVOBOJNI STIL, C5 X – NOVA PLUG-IN HYBRID PONUDA I VIŠE POLUAUTONOMNE VOŽNJE

U cilju povećanja privlačnosti modela koji su, tokom 2022., uspjeli da se popnu na vrh rang liste u svojim kategorijama, Citroën, od februara, unapređuje C4 i ë-C4 gamu, kao i gamu C5 X-a. Prvi su moderniji zahvaljujući novom sistemu info-zabave My Citroën Drive Plus, koji je predstavljen na modelima C5 X i C4 X. Oni imaju prepoznatljiv stav i stil, a njihov karakter je pojačan crnim Perla Nera krovom. Model C5 X je dopunjen plug-in hibridom 180 ë-EAT8. Bezbrižna vožnja postaje realnost, jer je C5 X dopunjen ponudom poluautonomne vožnje nivoa 2 uz Highway Driver Assist 2.0 koji donosi nove funkcije.

  • Citroën C4 i ë-C4 su na trećem mjestu po prodaji među kompaktnim berlinama, u Evropi u 2022. godini, sa svim vrstama goriva i energije, Tokom 2023. godine dobiće My Citroën Drive Plus, novi sistem info-zabave koji je prvi put predstavljen na modelima C5 X i C4 X. Direktno inspirisan svjetom pametnih telefona, ovaj novi, moderniji intuitivni interfejs, omogućava da se na touchscreen ekranu od 10’’ upravlja svim informacijama koje se odnose na navigaciju, medije, telefon ili podešavanja na vozilu.
  • C4 i ë-C4 su, sada, dostupni i u dvobojnoj opciji sa crnim Perla Nera krovom. Ovaj stilski efekat pojačava karakter i dinamiku siluete vozila.
  • C5 X, koji je za samo godinu dana prodat u više od 45 000 jedinica i koji je druga najpopularnija limuzina D segmenta na evropskoj rang listi, proširuje svoj asortiman novom ponudom motora Plug-in Hybrid 180 ë-EAT8. Sa dometom od 62 km u električnom režimu i sa nultom emisijom štetnih gasova, ova verzija plug-in hibrida nudi svestranost i dopunjuje ponudu motora Plug-in Hybrid 225 ë-EAT8, koji ima i aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort®.
  • Pored toga, C5 X je obogaćen i sa Highway Driver Assist 2.0, koji pruža još više opuštenosti na dugim putovanjima. Postojećem paketu je dodata funkcija «preporuka brzine » ili « poluautomatska promjena trake».

MY CITROËN DRIVE PLUS STIŽE I NA C4 i ë-C4

Copyright Maison Vignaux @ Continental Productions

C4 i ë-C4 usvajaju sistem info-zabave poslednje generacije, My Citroën Drive Plus, koji zamjenjuje konektovani navigacioni sistem My Citroën Drive. Ovaj novi veoma intuitivni interfejs koristi HD ekran od 10’’ I kupac može pomoću vidžeta da ga potpuno personalizuje. Popularizovani na pametnim telefonima i touchscreen tabletima, vidžeti pružaju brz način da se pregledaju aplikacije i sadržaj touchscreen ekrana u vozilu. Oni povećavaju opuštenost, jer ga korisnici lakše čitaju. Pored vidžeta, cijela prezentacija ekrana je evoluirala u pravcu većeg kvaliteta i grafičkog bogatstva, posebno po pitanju povezane 3D navigacione karte koja se sada prikazuje u razmeri 16 :9. Interfejs nudi i prečice za dodatnu lakoću i intuitivno iskustvo.

Novi interfejs sadrži i prirodno prepoznavanje glasa, digitalnog pomoćnika koji može da se «aktivira» komandom «Hello Citroën», i koji razumije što se kaže, odgovara na pitanja i izvršava glasovne komande. Ovaj sistem razumije 20 jezika, pruža vizuelnu povratnu informaciju i odgovara na mnoge komande za sisteme u vozilu, kao što su klima uređaj, audio mediji, telefon i konektovane glasovne usluge.

Nema više kablova koji se razvlače po kabini zahvaljujući bežičnom prebacivanju sadržaja vašeg pametnog telefona na HD tablet od 10’’. My Citroën Drive Plus omogućava vozačima i ostalim putnicima da sigurno uživaju u svojim omiljenim aplikacijama sa pametnih telefona. Usluga nudi bežično povezivanje i kompatibilna je sa aplikacijama Apple CarPlay (računajući i SIRI glasovnu kontrolu) i Android Auto. Kompatibilne aplikacije su prikazane direktno na ekranu središnjeg intefejsa što omogućava siguran pristup bez skretanja pogleda sa puta.

NOVA DVOBOJNA PONUDA ZA MODELE C4 i ë-C4

Copyright Maison Vignaux @ Continental Productions

C4 i ë-C4 nude prepoznatljiv identitet u srcu segmenta kompaktnih berlina, a zategnute linije sa pojedinačnim grafičkim detaljima čine ga različitim. Grafički potpis je obogaćen krovom u crnoj Perla Nera boji, koji upotpunjuje ponudu za personalizaciju modela C4 i ë-C4. Sa novom opcijom svaki kupac može da konfiguriše vozilo po svom ukusu tako što će da izabere boju karoserije, kolor paket i krov u drugoj boji.

Krov u drugoj boji razbija vertikalnu liniju siluete, a Crna Perla Nera boja je korišćena kako bi se stvorila jedinstvena linija krova, koja, u kombinaciji sa kosim zadnjim prozorom, jasno izražava aerodinamičnost vozila. Crna nijansa ovog blago nagnutog krova stvara jedinstvo boja sa prozorima za upečatljiv vizuelni identitet pun kontrasta. Ova dvobojna opcija daje modelima C4 i ë-C4 potpuno novi izgled.

NOVA 180 e-EAT8 PLUG-IN HYBRID VERZIJA NA C5 X

Copyright William CROZES @ Continental Productions

Citroën je, na C5 X-u, predstavio novi motor plug-in hibrid 180 ë-EAT8 koji dopunjuje postojeću ponudu plug-in hibrida 225 e-EAT8. Mjenjujući benzinsku PureTech 180 verziju, ova nova verzija igra ključnu ulogu u energetskoj tranziciji brenda, nudeći ekološki prihvatljiviju električnu alternativu. Ova verzija predstavlja rješenje za kupce koji žele da se svakodnevno kreću u 100% električnom režimu, a da koriste motor sa unutrašnjim sagorevanjem samo za duža putovanja.

C5 X plug-in hibrid 180 ë-AT8 kombinuje benzinski 1.6 PureTech motor od 150 ks sa električnim motorom od 81 kW, razvijajući ukupnu snagu od 180 ks sa 360 Nm. Ovaj motor pruža uživanje u 100% električnom režimu sa trenutno dostupnim obrtnim momentom, linearnim ubrzanjem i neuporedivim osećajem fluidnosti i mekoće, pri brzinama do 135 km/h. Uparen je sa automatskim mjenjačem poslednje generacije ë-EAT8 koji pruža udobnost i lakoću korišćenja, kao i visoku efikasnost.

Pogon je kombinovan sa baterijom od 12,4 kWh (11,3 kWh efektivne snage) koja se sastoji od 84 ćelija (41 Ah) i omogućava da se pređe 62 km (WLTP ciklus) u električnom režimu i, na ovaj način, pruža bezbrižnost kretanja i u djelovima ograničenim za vožnju, kao i mogućnost da veći dio vožnje obavite u električnom režimu. Domet ide i do 71km u gradskoj vožnji. Baterija može da se napuni za sat i 40 minuta sa punjačem od 7,4 kW. Njegova najlakša verzija emituje samo 27 g/km CO2.

Kao i na verziji 225 C5 X nudi na novoj plug-in verziji, Citroën Advanced Comfort® aktivno oslanjanje, koje spaja oslanjanje sa dvostrukim Hidrauličnim Progresivnim Jastucima® sa elektronskim upravljanjem amortizerima. Oslanjanje svakog točka se nezavisno kontroliše u realnom vremenu kako bi se dobila još veća udobnost. Sa Citroën Advanced Comfort® aktivnim oslanjanjem, Citroën nudi, na plug-in hibridnoj verziji C5 X-a, vodeći nivo komfora u svojoj kategoriji za udobna i duga putovanja.

VIŠE OPUŠTENOSTI NA SVIM PUTOVANJIMA U MODELU C5 X

CL 22.005.006

C5 X predstavlja pravi poziv na putovanje. On, od svake vožnje, stvara trenutke udobnosti i smirenosti tokom kojih se vozač opušta uz dostupne tehnologije vozila. U tom ime, Citroën uvodi, na C5 X-u, Highway Driver Assist 2.0 koji čini dodatni korak prema poluautonomnoj vožnji nivoa 2 dodajući sledeće funkcije:

  • Poluautomatska promjena trake, koja nudi vozaču da pretekne vozilo ispred, a zatim da se povuče, pri brzinama od 70 km/h do 180 km/h.
  • Preporuka za promjenu brzine, koja podstiče vozača da prilagodi svoju brzinu što pre (ubrzavanje ili usporavanje) zahvaljujući udaljenom čitanju znakova sa ograničenjem brzine.
  • Volan, od sada, ima i senzor hvatanja koji procenjuje da li je vozač aktivan, jer on je taj koji upravlja komandama, bez potrebe da vrši bilo kakav pokret.

Ove funkcije su dodate onima koje već postoje na sistemu Highway Driver Assist, kao što su : Active Safety Brake 2.0 (radi pri brzinama od 7 do 140 km/h), pomoć pri pozicioniranju u traci (radi od 0 do 180 km/h), upozorenje na saobraćaj iza vozila, prilagodljiv tempomat sa funkcijom Stop&Go i nadzor mrtvog ugla na velikoj udaljenosti. Highway Driver Assist je u seriji na nivou Shine, Highway Driver Assist 2.0 je u seriji na nivou Shine Pack.