April 21, 2021

ŠEZDESETI ROĐENDAN MODELA CITROËN AMI 6

 • aprila 1961. godine Citroën je predstavio štampi AMI 6 koji se proizvodio u novoj fabrici u Renu (Francuska). U prodaji je prvo bila limuzina, pa karavan verzija koja je doživjela veliki uspjeh sa 550000 prodaja (od milion Ami-a 6 ukupno proizvedenih do 1971. godine).
 • Citroën je lansirao ovaj model kako bi dopunio gamu sastavljenu od modela 2 CV (Spaček), D’ID i DS. Dizajner, koji je već bio zaslužan za izgled modela Traction Avant, smatrao ga je svojim remek-djelom!
 • Šezdesete godine je obilježio svojim nezaboravnim zadnjim prozorom i izgledom koji je nazvan ‘Z linija’.

CITROEN_AMI6_1961_(GEORGES_GUYOT)

«Namjera ovog modela nije da zamijeni 2 CV od kog se potpuno razlikuje (…) » Citroënovo saopštenje za javnost, iz 1961. godine, iznenadilo je isto koliko i oblik Ami-a 6! Ovaj «veliki mali auto» se, ipak, nametnuo sa više od milion proizvedenih modela, od kojih je više od pola u verziji break, koja je došla 1964. godine.

CITROËN AMI 6, JEDINSTVENI IZGLED SA KROVOM U Z

Nakon što je dizajnirao, sa Citroënovim timom iz odsjeka za dizajn, Traction Avant, 2 CV i DS, Flaminio Bertoni je dobio zadatak da kreira izgled jednog vozila srednje game, koje je nazvano projekat AM. Iz njega je nastao Ami 6, njegovo remek-djelo, kako je rekao ljudima oko sebe. Dizajner je, po prvi put mogao da se potpuno izrazi, bez ičije intervencije, kroz stil vozila. Usudio se da, na Ami 6, stavi obnuti zadnji prozor koji ostaje čist i kada kiša pada, što omogućava da se sačuva i veliki prtljažnik, koji se klasično otvara, kao i prostranost za zadnja mjesta, a sve to sa smanjenim dimenzijama. Dvocilindrični motor od 602 cm3 preuzet iz 2 CV. Zahvaljujući prednjem dijelu sa pravougaonim svjetlima (prvima u to vrijeme), poklopcu motora ulegnutim u središnjem dijelu, krovu kao na pagodama i bokovima sa utisnutim linijama, Ami 6 pokazuje jaku osobenost, a neki bi rekli i ‘barokni stil’! Ami 6 ne iznenađuje samo estetski. On predstavlja i marketinšku inovaciju predstavljajući se kao ‘drugo idealno vozilo za gospođu’.

Unutrašnjost Ami-a 6 je direktno inspirisana modelom DS, koji je predstavljao uzor po tom pitanju. Sve ukazuje na to da pripada Citroënovom najvišem nivou opreme – jednokraki volan, ručice na vratima, komande i sjedišta.

Što se tiče ponašanja na putu, svi su hvalili njegovo držanje na putu i mekoću berlina zahvaljujući čuvenom oslanjanju preuzetom od modela 2 CV. Od samog nastanka, a u skladu sa Citroënovim duhom, Ami 6 je originalno i inovativno vozilo. Njegovi fanovi su posebnu pažnju pridavali verzijama Club sa četiri fara i sa bijelim krovom, koje su stavljene u prodaju od septembra 1967. godine.

Ami 6 se reklamirao sloganom «kilometri komfora po najnižoj cijeni na svijetu».

AMI 6 BREAK, PETA VRATA USPJEHA

Glavna prekretnica je obilježena, krajem 1964., dolaskom malog breaka (320 kg korisne nosivosti) koji su dizajnirali Anri Daržan (asistent Flaminija Bertonija) i Robert Opron (naslednik Bertonija koji je umro 1964.). Break koji je povećao prodaju i koji je zamijenio berlinu. Ovakav slučaj je veoma rijedak u istoriji automobila.

Njegov dizajn je pružao i značajni tovarni prostor za dostavno vozilo ove kategorije, kao i lak i praktičan pristup. Polivalentan, on je omogućavao porodici da udobno otputuje, ali omogućavao je i poslovnu upotrebu jednom putujućem trgovcu, ali i zanatliji.

U 1966. godini, Ami 6 je bio omiljeno vozilo Francuza.

Proizvodnja berlina se završila u martu 1969. godine, šest mjeseci prije stopiranja breaka, zbog novog, ne toliko drugačijeg, Ami-a 8, čiji je zadnji prozor bio «u pravom» smjeru. Njega je zamijenio model Visa 1978. godine.

CITROËN AMI 6, DA LI STE ZNALI?

 • Ime Ami 6 je nastalo iz fonetske mješavine nastale od imena projekta (vozilo AM), reči miss («gospođica» na engleskom) i amici («prijatelj» ne italijanskom), i vjerovatno je inspirisano njenim dizajnerom, Flaminijem Bertonijem, koji je bio Italijan.
 • Ivon de Gol, supruga generala de Gola, vozila je Ami 6. A on je otvorio Citroënovu fabriku Ren-La-Žane dok je još bila u izgradnji, 10. septembra 1960., tj. godinu dana prije nego što je tu proizvodnja započeta.
 • januara 1966., Citroën je organizovao trku Tour de Gaule d’Amisix, sa startom u Ren-La-Žaneu, sa dva karavana Ami 6 kako bi pokazao njegovu izdrživost i kvalitet u vožnji. Do cilja – vožnja je trajala 23 sata i 11 minuta – tim je prešao 2077 km pri prosečnoj brzini od 89,6 km/h.
 • Juna 1963., Ami 6 je predstavljen u S.A.D.-u. Taj model je imao četiri okrugla fara i ojačane branike.
 • Mjesto proizvodnje: Pariz (Francuska), 1961. – 1963., Ren-La-Žane (Francuska) – 1969. Citroën sa modelom Ami 6, otvara u fabriku u Bretanji – to je bilo prva velika decentralizacija iz Pariza. Forest (Belgija) 1961. – 1969. Catila (Argentina): nastavak proizvodnje modela Ami 6 break do 1971. (vozila su isporučena u djelovima, a montirana tamo).
 • Ukupno je proizvedeno 1039 384 primjeraka Ami-a 6: 483 986 Berlina (april 1961. – mart 1969.), 551 880 Break (oktobar 1964. – septembar 1969.), 3 518 Entreprise (dostavno vozilo sa dva mjesta, zastakljena i zatvorena limena verzija).
 • Na poslednjim modelima Ami-a 6, jačina svjetlosti brojčanika se podešavala ručicom koja upravlja reostatom.
 • Danas, za verziju u voznom i dobrom stanju, cijena za Ami 6 se kreće od 5000 €.
 • Moguće je i da sebi poklonite minijaturu 1/43e (37€) u prodavnici Lifestyle Citroën u verziji Ami 6 Berlina 1967, siva Typhon.