Tubik

Filozofija

01_Philosophie

U kontekstu kada više ne govorimo o udaljenostima već o trajanju putovanja, ambicija konceptualnog vozila Tubik je da vrati zabavu u putovanje.

Tubik je prihvatio izazov tako što je ponudio vozilo sa 9 sjedišta čiji stil zadržava statusne karakteristike moderne limuzine. Inspirišući se linijama slavnog Citroën-a Type H, koji je srdačno nazvan “TUB”, ekipe Citroën-ovih dizajnera su sjedinili čudan stil sa načinom obrade materijala koji zadovoljava visok stepen sofisticiranosti i udobnosti.

Tubik ide čak i dalje nudeći svojim putnicima čauru u najčistijem duhu « lounge-a », koji je posvećen opuštanju. On nudi mnogobrojne mogućnosti za podešavanje sjedišta (poluspuštena, postavljena licem u lice…). Sa Tubik-om, putovanje postaje podjednako važno kao i destinacije.

Dizajn

02_Design

Linije Tubik-a podsjećaju na « TUB ». Istog oblika kao svoj čuveni prethodnik, Tubik usvaja izdašne dimenzije (širina: 2,08 m; visina 2,05 m; dužina : 4,80m) kako bi smjestio 9 putnika.

Rebraste linije prednjeg bloka i dva nosača vjetrobrana podsjećaju na karakteristike Citroën-a Type H. Kako bi naglasili utisak kutije za nakit, Citroën-ovi dizajneri su povezali dvije kontrasne boje: metalno siva boja karoserije obavija biserno belu boju oba kraja.

Bezbojno panoramsko staklo, koje daje pristup kabini, jedva se naslućuje zbog jednostavne, ali lijepe spoljašnosti. Dok se vozačeva vrata podižu prema prednjem dijelu, bočna vrata, koja se podižu na gore, oslobađaju cijelu desnu stranu kabine.

Kabina

03_Habitacle

Poput prave čaure u najčišćem duhu « lounge-a », prostor za putnike objedinjuje materijale koji su nadahnuti arhitekturom i unutrašnjim dizajnom: sjedišta od filca, nasloni i obloge vrata od svile, a pod od kože.

Prozor u arapskom stilu “mušarabija” i široki bezbojni vjetrobran nude putnicima nevjerovatnu preglednost, istovremeno ih štiteći od spoljašnjih pogleda.

U skladu sa svojim željama, putnici mogu da podešavaju položaje tri reda sjedišta kako bi postigli optimalni komfor. Srednji red može da se pretvori u niski stočić spuštajući se ispod zadnjeg reda sjedišta kako bi oslobodio prazan prostor od oko 2m² , a može i potpuno da se razvuče kako bi se pretvorio u kauč.

Ova konfiguracija poziva na opuštanje, a putnici postaju gledaoci koji maksimalno uživaju u velikom multimedijalnom ekranu.

Tehnologije

04Technologies

Svojim ogromnim polu-kružnim ekranom, svojim zvukom visoke rezolucije, tehnologija iz Tubik-a pretvara kabinu u prostor za život i druženje.

Sijedajući za volan Tubik-a, vozač ulazi u svijet visoke tehnologije koji je potpuno dizajniran oko upravljačkog mjesta. Ovaj prostor, koji je materijalizovan u obliku koji Citroën-ovi dizajneri zovu « ciklotron », objedinjuje jednim kružnim potezom sjedište, volan i ekran u visini glave.

Sjedeći na svom sjedištu, vozač se identifikuje digitalnim prepoznavanjem. On dobija sve informacije koje su neophodne za navigaciju sa ekrana u visini glave. Kako bi nadzirao zadnji dio, ekran prikazuje slike sa kamere za kretanje unazad i sa retrovizora.

Zaštita životne sredine

05_Environnement

Usvajajući tehnologiju Hybrid4, u Tubik-u je nivo ispuštanja CO2 jednak onome u klasičnoj limuzini. Pogon « Full hybrid » Dizel povećava autonomiju vozila u odnosu na motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Vozilo ima i pogon na sva 4 točka (prednjim točkovima upravlja motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, a zadnjim elektromotor).

Tubik ima točkove od 22″ sa gumama « tall & narrow » sa vrlo niskim otporom kretanju, i na taj način smanjuje potrošnju goriva. Za što bolji kompromis između komfora i ležanja na putu, Tubik ima hidroaktivno oslanjanje. Automatsko spuštanje pri velikim brzinama favorizuje aerodinamiku i učestvuje u smanjenju potrošnje goriva i ispuštanja CO2.